Ahvenanmaa — Pieni saaristo panostaa täysillä frisbeegolfiin

Ahvenanmaa on pieni autonominen alue Suomessa. Ahvenanmaan saaristo on suuresti turismista riippuvainen ja vuonna 2020 he päättivät keksiä suunnitelman turismin kasvattamiseksi. Tämä suunnitelma kuulostaa oudolta jos et harrasta frisbeegolfia, mutta frisbeegolfin harrastajien korvaan se kuulostaa unelmalta! Ahvenanmaa julisti, että hieman yli vuoden aikana he rakentaisivat yhteensä 16 frisbeegolfrataa saariston alueelle. Aivan kaikkia ratoja ei ehditty tuon aikajakson aikana rakentaa, mutta siitä huolimatta yli 10 rataa oli pelattavissa vuoden 2021 turismisesongin aikana. Tällä hetkellä Ahvenanmaalla on näistä 16 radasta 14 rataa pelattavana!

Maailman ensimmäinen frisbeegolfpostimerkki

Frisbeegolf rantautui Ahvenanmaalle 80-luvulla, kun ensimmäinen rata rakennettiin vuonna 1982. Tämän tempauksen takana oli mies nimeltä Lasse Hellsten, kalifornialainen vaihto-oppilas, joka opiskeli Ahvenanmaalla lukuvuoden 1978-1979 ajan. Hän toi frisbeegolfin mukanaan Ahvenanmaan saaristoon. Lasse Hellsten sai kunnian olla maailman ensimmäisessä frisbeegolfpostimerkissä esiintyvä henkilö. Postimerkin julkaisi Ahvenanmaan posti ja sen uskotaan olevan maailman ensimmäinen frisbeegolfpostimerkki!

Frisbeegolf pelastaa saariston

Koronavirusepidemia teki syvän loven Ahvenanmaan turismiin. Saariston viranomaiset kutsuivat kokoon paikalliset päättäjät keskustellakseen siitä, millä tavoin paikallisia yrityksiä ja Ahvenanmaan taloutta voitaisiin elvyttää. Saaristossa oli paljon kaunista ulkoilumaastoa, ja frisbeegolfradan perustaminen ja ylläpito ei ole kovin kallista. Ahvenanmaan lähistöllä sijaitsee suuret frisbeegolfmaat, kuten Suomi, Ruotsi ja Viro, joka edesauttaa lajin mahdollisuuksia menestyä saaristolla. Ideana oli rakentaa suuri määrä frisbeegolfratoja, jotta projekti saisi enemmän näkyvyyttä. Osana suunnitelmaa oli saada turistit vierailemaan pidemmän aikaa saaristolla. Tämä toisi enemmän tuloja paikallisille yrityksille.

Projektin suunnitelma sai päättäjät puolelleen ja lyhyellä aikataululla saatiin hankittua rahoitus projektille. DiscGolfParkin kanssa tehtiin sopimus, että he suunnittelisivat saariston radat. Toiveena oli, että suuri määrä laadukkaita ratoja pienellä alueella houkuttelisi frisbeegolfin harrastajia Suomesta sekä muista maista, kasvattaen turismisesonkia kahdesta viikosta useampaan kuukauteen.

Kiekot lentävät koreihin ja talous kukoistaa

Vuoden jälkeen on selkeää, että Ahvenanmaan päätös aloittaa projekti ja kehittyä suosituksi frisbeegolf-kohteeksi oli oikea valinta. Radat ovat kovassa käytössä ja paikalliset yritykset ovat huomanneet suuren eron kävijämäärissä, kun radat avattiin. Frisbeegolf vaikuttaa tehneensä saaristolle juuri niin kuin oli suunniteltu – se houkutteli suuren määrän turisteja Ahvenanmaalle.

Jo pelkästään UDisc-sovelluksessa Ahvenanmaan saaristolla on pelattu melkein 35 000 kierrosta frisbeegolfia vuonna 2021. Tuo kyseinen luku on enemmän kuin saaren asukasluku ja todellinen pelattujen kierrosten määrä on moninkertainen. Mats Adamczak, data analyytikko Ahvenanmaalta, arvioi, että frisbeegolf toi saaristolle noin 3000 turistia vuonna 2021, joka tarkoitti 12 000 yön yli kestävää vierailua. Keskiverto turisti Ahvenanmaalla käyttää 85 euroa päivässä paikallisiin yrityksiin. Adamczak uskoo, että frisbeegolfturismi toi yli miljoona euroa Ahvenanmaalle vuoden 2021 aikana.

Ahvenanmaan kirkas tulevaisuus

Muutama rata on vielä kesken ja resursseja tuleviin päivityksiin, ylläpitoon sekä ympäristöön liittyviin huoliin pitää miettiä ratkaisuja, mutta Adamczak vahvasti uskoo, että tämä on alkua pitkään kestävälle menestystarinalle. Adamczak ennustaa, että frisbeegolf on suurin syy turistien yön yli kestävään matkailuun Ahvenanmaalla vuoteen 2025 mennessä, tuottaen yli 100 000 yön yli kestävää vierailua. Jos näin tapahtuu, Ahvenanmaan saaristolle on syntynyt uusi turismisektori, joka tuottaa miljoonia vuosittain.

Ahvenanmaa suunnittelee järjestävänsä kansainvälisiä kilpailuita ja tuovansa muun muassa Avery Jenkinsin saaristoon yhdistetylle urheilukalastus / frisbeegolf -videomatkalle ensi kesänä. Muista vierailla ensi kesänä Ahvenanmaan frisbeegolfradoilla!

Takaisin artikkelien etusivulle